“سوغات بیجار؛ طعمی از فرهنگ و اصالت”
عبارت «طعمی از اصالت» حس تجربههای ناب و سنتی را تداعی میکند که با سوغات مرتبط است، در حالی که «هنر دیار گروس» به صنایع دستی و زیباییهای فرهنگی این منطقه اشاره دارد.
عبارت «طعمی از اصالت» حس تجربههای ناب و سنتی را تداعی میکند که با سوغات مرتبط است، در حالی که «هنر دیار گروس» به صنایع دستی و زیباییهای فرهنگی این منطقه اشاره دارد.
بیجار به عنوان یکی از متقدمین صنعت فرش بافی در ایران به حساب میآید، مناطق قالی بافی در گذشته و حال شامل شهر بیجار و روستاهای اطرافش است.[۱] تعداد زیادی از قالیهای قدیمی که هماینک در موزههای بزرگ فرش در داخل و خارج کشور نگهداری میگردند از قالیهای بافت بیجار هستند.قالیبافی در این شهر دارای سابقه دیرینهای است و قدمت بافت قالیهای تاریخ دار بیجار (موجود در خارج از کشور) به سال ۱۲۶۶ (ه.ق) باز می گردد.
ویژگی شاخص فرش بیجار، ساختار متراکم این قالی هاست. بافت آنها به گونهایست که نمی توان آنها را تا کرد. در مراحل اولیه تجارت فرش، این گونه فرشها را «لول» مینامیدند. این کلمه بیانگر استحکام بیش از حد فرشهای بیجار است. برای تولید این فرش که مانند تخته محکم است، یک پود بسیار ضخیم را علاوه بر یکی دو پود نازک، وارد بافت فرش میکنند. این عمل به صورت متناوب در تار و پود فرش تکرار میشود. با کوبیده شدن گرهای فرش توسط شانه آهنی، بافت فرش بسیار محکمتر میشود. نقش فرشهای این منطقه بیشتر شامل طرحهای منظم است و به نسبت نوع روستایی آن، دارای خطوط ملایمتر و نقش مایههایی طبیعیتری است. در این طرحها، نقوش کلاسیک ایرانی بزرگ شده و در کنار نقشهایی که تحت تأثیر مدلهای روستایی و قبیلهای است، دیده میشوند. این قالیچهها که از جذابیت و گیرایی خاص برخوردارند، بافتی ظریف دارند و اصالت و سادگی در طرح و رنگ آنها مشهود است.
شیرینی سنتی حلواسوهانی، سوغاتی با قدمت بیش از 100 سال از دیار بیجار گروس است که از گذشته به شکل لواشک در پذیرایی میهمانیها و یا به صورت میان وعده استفاده میشد و حتی میتواند جانشین لذیذی برای قند در کنار چای باشد؛ مواد تشکیل دهنده حلوا سوهانی آرد جوانه گندم، آرد شیرینی، زعفران، هل، زنجبیل و روغن میباشد.
حلوا سوهانی طی سالهای اخیر با تلاش یک شهروند بیجاری ثبت ملی شده است و با ایجاد نوآوری در تولید این محصول زمینه معرفی بهتر و بیشتر این سوغات سنتی بیجار را فراهم کرده است. یکی از تولید کنندگان حلوا سوهانی در بیجار گفت: آزمایش تشخیص ارزش غذایی که به واسطه معاونت اشتغال وزارت کار انجام شده مشخص شده که ارزش غذایی گز و سوهان نمره 40 را کسب کرده در حالی که حلوا سوهانی نمره 80 از 100 را گرفته است.
تُرشی یکی از چاشنیها به ویژه در آشپزی خاورمیانه ومخصوصا ایران و بالکان است. ترشی گذاشتن یکی از فرایندهای نگهداری طولانی مدت ترهبار است که خوراکی مورد نظر را درون محلول آب نمک یا سرکه با پیاچ پایین و دارای حالت اسیدی قرار میدهند. اگر ماده خوراکی خود دارای آب کافی باشد، تنها افزودن نمک برای ساختن ترشی بس است. فرایند ترشی گذاشتن برای نگهداری از مواد خوراکی و بهرهگیری از آنها در بیرون از فصل برداشت بهوجود آمد. در این میان هم مرشی هفت بیجار جایگاه خاص خود را دارد.

نان شیرمال یکی از شیرینی های خوشمزه بیجاری هاست که طرفداران زیادی دارد مخصوصا اینکه از قنادی محمد تهیه شود.
استفاده از تخمه آفتابگردان کردستان به دلیل وجود عناصر معدنی و ویتامین های مفید، می تواند در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر باشد.
ارزش غذایی بالای این محصول و وجود آنتی اکسیدان در تخمه آفتابگردان کردستان می تواند، از ابتلا به بیماری سرطان جلوگیری نماید.
کردستان قابلیت تولید حجم فراوانی از تخمه آفتابگردان را دارا بوده و کیفیت بالای این محصول سبب جلب نظر خریداران زیادی شده است.
تخمه آفتابگردان مذکور به صورتهای خام و همچنین بو داده تولید می شود و این امر سبب شده تا هر فرد بتواند بر حسب ذائقه خود تخمه آفتابگردان مورد نظر را انتخاب کند.
